karirosenlof

Kuoleman RIP virrat Espanjassa.

  • Kuoleman RIP virrat Espanjassa.

Tästä aiheesta on pitänytkin kirjoittaa jo kauan sitten varoitukseksi, mutta jostain syystä se on valitettavasti jäänyt, joten nyt erittäin tärkeää tietoa aiheesta kuolemanvirrat. Vaikka meri on kaunis ja siinä on ihana uida, niin se kätkee sisäänsä myös vaaroja. Näihin vaarallisiin virtoihin kuolee ympäri maailmaa rannikoilla vuosittain useita ihmisä hukkumalla. Niin myös täällä Espanjassa.

Nämä kuoleman (RIP) virtaukset ovat erittäin vaarallisia ja siksi on erittäin tärkeä tiedostaa miten ne syntyvät, kuinka niitä voi välttää sekä kuinka toimia tilanteessa mikäli vain tällaiseen virtaukseen joutuu. Tämä kirjoitukseni voi pelastaa jopa jonkun lukijan hengen.

Virtaukset syntyvät kun aaltojen tuoma vesi haluaa paeta takaisin avoimelle merelle. Vesi hakee luonnollisesti helpoimman reitin palata takaisin merelle. Kun merenpohja on hyvin moniulotteinen pohjamuodoiltaan,  niin vesi haketuu hyvinkin kapealle alalle palatessaan takaisin merelle helpointa reittiä. Eli virtaus kulkee rannalta pois merelle päin. Näin ollen virtaan joutuessasi ajaudut hyvin nopeasti avomerelle päin. Huomaa, että virtauksia voi olla matalassakin vedessä. Tämä tärkeä huomio lasten suhteen.

Luonnollisesti helpoin tapa suojautua virroilta on tunnistaa vaara ja tiedostaa, että tällainen vaara voi olla olemassa sekä uida turvallisilla rannoilla missä on hengenpelastajat. Muista myös uskoa uimavalvojien asettamia lippuja. Niitä ei missään tapauksessa ripusteta turhaan. Oheisesta linkistä lipuista enemmän täältä ja suomeksi täältä. Tähänkään järjestelmään en sataprosenttisesti luottaisi, vaan opettelisin tuntemaan myös itse nämä virrat. Kerrankin näin tilanteen, jossa oli useita uimareita tuulisella rannalla, niin hengenpelastajalta loppui ilmeisesti työvuoro ja hän lähti, mutta uimarit jäivät.

Mikäli kuitenkin joudut jostain syystä kuoleman virtaan, niin älä joudu paniikkiin. Älä myös ui virtaa vastaan. Se vie sinulta kaikki voimat. Turvallisempi tapa on antaa virran viedä sinua ja säästää voimia rantaan paluuta varten. Kun virta on heikentynyt voit uida poikittain pois virtausalueelta ja palata rannalle. Lopussa useampi video aiheesta englanniksi. Kannattaa joka tapauksessa katsoa, vaikkei kieli taivu. Asia on esitetty erittäin hyvin kuvin ja esimerkein videoilla.

Olen itse joutunut kerran vastaavaan virtaan ja voin sanoa, että ei ollut mielyttävä kokemus. Ilokseni saan olla vielä tässä näppäimistön äärellä jatkamassa juttua. Menin tuulisena päivänä yksin uimaan, enkä tiennyt että virtauksia on edes olemassa ja kuinka menetellä. Jouduin kyseiseenen virtaukseen. Itse tein sen pahimman virheen ja yritin uida vastavirtaan. Onnekseni rantakallio oli niin lähellä, että sain lopulta tartuttua siihen. Jos rantakallio ei olisi ollut ihan vierellä ja en olisi kohtuullisen hyvä uimari, niin olisin todennäköisesti hukkunut. Suojelusenkeli oli matkassa.

En sen paremmin ole aiheen asiantuntija, mutta sain sydämelleni kirjoittaa tekstin asiasta. Laittamalla googleen hakusanaksi Rip current löydät aiheesta lisää laajasti infoa. Suurin hukkumissyy virtoihin on ilmeisesti se, että kyseistä vaaraa ei tiedetä olevan olemassa. Huomioi myös se, että tämä koskee muitakin rantoja maailmalla. Turvallisia uintihetkiä upeille rannoille! 

 

Lisää kirjoituksia elämisestä Espanjassa löydät Operaatio Varpaat mereen blogistani, jossa jo pitkästi toistasataa kirjoitusta Espanjasta  http://operaatiovarpaatmereen.blogspot.com.es/  Lisäksi, jos Espanja aiheena kiinnostaa, voit tulla keskustelemaan aiheesta kanssamme  suosittuun Operaatio Varpaat mereen facebook ryhmään.  

 

Saludos del Sol

Kannattaa katsoa video aiheesta https://

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Aihe kannattaa ottaa oikeasti vakavasti, menet rantalomalle sitten minnepäin maailmaa tahansa. Juuri tänään luin uutisen, että kolme uimaria kuoli virtauksiin Länsirannikolla täällä Espanjassa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kiinnostavaa ja tärkeää tietoa kyllä. Näitä etäpelkäsin yhtä paljon kuin haita silloin kun tyttäreni vaihtopolski Australiassa.

En seurannut ehkä kyllin tarkkaan, mutta nähnyt selitystä siihen kuinka RIP-virta muotoutuu? Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin summa vuoroveden, aaltojen ja tuulen suunnista? Muuttuva suure ja siksi hankala osoittaa suoraan? Hiekkavallien aukot antavat vähän ymmärtää, että RIPit voivat olla suhteellisen säänönmukaisia, vai elääkö vedenalainen hiekkadyyni niin nopsaan, ettei aukkoja voi ennalta sppotata?

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa