karirosenlof

Asunnon osto Espanjasta Osa I – Asunnon valitseminen

 • Asunnon osto Espanjasta Osa I – Asunnon valitseminen

Eksoottisemman asuntokuumeen noustessa on luonnollisesti kuumeeseen löydettävä lääke eli asunto auringon alta - mielellään eteläisestä, lämpimästä Espanjasta. Kirjoitan aiheesta useamman osion postauksen aiheen laajuuden vuoksi. Pyrin käsittelemään asiaa mahdollisemman kattavasti ja avoimesti. Käsittelen aihetta koko ostoprosessin osalta asunnon valinnasta alkaen. Käyn läpi muutamia tärkeitä vinkkejä itse asunnon valinnan suhteen. Mikäli joku teema aiheesta jää epäselväksi tai käsittelemättä, voitte aina antaa palautetta, että voin täydentää artikkeleitani aiheesta.

Ensimmäiseksi ulkomaan asuntokaupassa tulee kartoittaa omiin toiveisiin ja tarpeisiin sopiva alue, kaupunki tai kylä, asuinalue sekä lopulta asunto yksityisiltä markkinoilta tai kiinteistövälittäjän avustuksella. Ensikertalaiselle ja varsinkin uudelle alueelle sijoittajalle ammattilaisen apu on kultaa kalliimpaa erityisesti aluetietouden ja oikean sijainnin valinnassa. Yleensä kokeneempikin ostaja haluaa turvata sijoituksensa ammattilaisen tuella, koska siitä ei välttämättä tule mitään ylimääräisiä kuluja -päinvastoin.

Rakennusluvat ja muu lainsäädäntö tuo omat mausteensa asuntokauppoihin, ja näihin seikkoihin kiinteistöalan toimijat voivat antaa tarkentavia vastauksia. Ulkomaan asunnosta maksaa helposti "pitkän" hinnan tai ostaa asunnon helposti väärältä sijainnilta väärällä ilmansuunnalla. Asuntotarjontaa on paljon markkinoilla, mutta helmiä vähemmän. 

Olkaa kaupoissanne tarkkoja ja miettikää tarkasti omat tarpeenne asunnon käytön suhteen. Ennen lopullista ostopäätöstä, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin hyvin huolellisesti.

 

1) Asunnon käyttötarkoitus

Mihin tarkoitukseen aiotte ostaa asunnon? Tuleeko asunto kenties pelkäksi loma-asunnoksi tai sijoitukseen? Aiotteko mahdollisesti tulla asumaan pysyvästi eläkkeellä Espanjaan vai onko teillä joku muu tarkoitus uudelle investoinnillenne? Nämä ovat erittäin tärkeitä asioita itselle selkeytettäväksi ennen asunnon ostoa. Esimerkiksi valitessa asuntoa, jota käytätte myös iäkkäämpänä, on viisasta mahdollisesti valita liikuntaesteetön asunto vähäisillä portailla sekä huomioida, että arjen palvelut ovat lähellä.

2) Asunnon sijainti

Merkitys on suurempi kuin usein lähtökohtaisesti ajatellaan. Suosittelemme ehdottomasti tutustumaan rauhassa uuteen alueeseen esimerkiksi vuokraamalla asunnon, josta voi rauhassa tutustua alueeseen ja jutella paikallisten kanssa alueesta. Toki vaihtoehtoisesti ammattilaiselta tai esimerkiksi eri internetin keskusteluryhmistä saatte apua ja kokemuksia eri asuinalueista, mikäli mahdollisuutta pidempiaikaiseen oleskeluun ennen ostoa ei ole. 

3) Asuntoon sijoitettava rahasumma

Paljonko olette maksimissaan varautuneet maksamaan uudesta asunnostanne? Tämä luonnollisesti vaikuttaa monimuotoisesti asunnon sijaintiin, laatuun ja muihin ominaisuuksiin. Muistakaa huomioida budjettiinne asunnon ostohinnan lisäksi kauppaan liittyvät muut kulut, jotka Espanjassa ovat karkeasti 12-15 % kauppahinnasta. Sadan tonnin asunto maksaa loppujen lopuksi rapiat satakymmenentuhatta. Siitä, mistä tämä kokonaiskulu tulee, käsittelen seuraavissa osioissa oma katsauksensa.

  4) Makuu- ja kylpyhuoneiden määrä

  Kuinka tilavan asunnon tarvitsette? Tätä miettiessä on hyvä huomioida, että etelässä on mahdollisuus viettää huomattavasti enemmän aikaa ulkona kuin kylmässä ja pimeässä kotimaassa. Näin ollen asunnon sisätilojen tarve jää mahdollisesti vähäisemmäksi. Lasitetut terassit tuovat myös yhden huonetilan lisää. Hyvä on myös miettiä, haluatteko sijoittaa työhuoneeseen tai vierashuoneeseen.

  5) Ilmansuunta

  Haluatteko, että aamuaurinko herättää teidät vai haluatteko nauttia kodissanne ilta-auringon lämmöstä?  Tämä on syytä huomioitava ennen kaikkea asuntonne käyttötarkoituksen yhteydessä. Mikäli asutte uudessa asunnossanne vain talviaikaan, niin todennäköisenä toiveena voi olla auringon maksimaalinen hyödyntäminen. Sen sijaan vakituisesti ympäri vuoden Espanjan auringossa asuvat saattavat hakeutua mieluummin kesäajan iltapäivän paahteelta suojaan ja suosia asuntoa aamu- sekä iltaauringon suunnalta. Toki nämä ovat makukysymyksiä.

   Alla vielä muutamia näkemyksiäni asunnon sijainnista ja itse asunnoista. Nämäkin makukysymyksiä ilman muuta kaikki ja jokaisella varmasti aiheeseen omat mieltymyksensä.

   • Asunto meren rannalta. Asuntojen hinnat ovat suositulla sijainnilla usein korkeampia. Talvella merituuli voi vaikuttaa asuntoon, jollei sitä ole riittävästi eristetty. Merenranta-asunto on erittäin hyvä ratkaisu, jos asunto on laadukas ja korkeatasoinen. Asunto pitää hyvin arvonsa rannan läheisyydessä. 
   • Asunto sesonkien huippusijainneilta. Turistit viettävät usein lomaansa vakituista väestöä äänekkäämmin. Myös naapurit vaihtuvat sesonkialueilla hyvin usein. Koulujen läheinen sijainti yksi hyvä singnaali siitä, että tietty alue on ympärivuotisesti asuttu ja rauhallinen. Pääsääntöisesti arvoasunnoissa ei ongelmaa ole turistien suhteen. 
   • Palvelujen ja joukkoliikenteen läheisyys. Tärkeä seikka, jos nämä löytyvät kävelymatkan päässä. Näin voit tarvittaessa asioida kauempana bussilla, mutta muut arjen palvelut ovat kaikki lähellä. Näiden tekijöiden myötä ei välttämättä tule tarvetta hankkia omaa autoa Espanjaan, jolloin on yksi kuluerä vähemmän, jos et työhön, harrastuksiin tai muihin menoihin autoa tarvitse. Pidemmät seikkailut voi tehdä edullisesti ja huolettomasti vuokra-autolla.
   • Kattohuoneisto eli atico. Tämä on kallein, mutta paras kerrostalon asumismuoto. Kannattaa muistaa hissin merkitys. Muuten joudutte kantamaan kaiken ylimpään kerrokseen kuten kauppakassit, polkupyörät ja muut tavarat. Atico hissittömänä ei sovi myöskään liikuntarajoitteiselle. 
   • Suljettu asuinalue. Myönteinen tekijä, ettei asuinalueella pääse kuljeskelemaan kuka tahansa. Tämä lisää yleistä turvallisuuden tunnetta ja asuntosi sekä omaisuutesi on huomattavasti paremmin turvattu kuin avoimilla alueilla.
   • Oma yksityinen uima-allas. Maku- ja mieltymysasia. Mikäli ei ole resursseja tai intressejä huoltaa omaa uima-allasta, kannattaa valita asunto, jonka yhtiössä on yleinen allasalue. Tämä vaihtoehto on huoleton ja helppo enemmistölle. Yhtiövastikkeeseen sisältyy yleisesti myös uima-altaan huolto. 


   Painotan sijainnin merkitystä. Suomessa se on enemmän kuin tärkeää, mutta täällä sanoisin, että se on vielä enemmän kuin tärkeää ilmansuunnan lisäksi. Älkää tehkö ostopäätöksiä, jollei teillä ole kiinnostavan asunnon suhteen aluetuntemusta tai sitä ei esitellä teille asunnon lisäksi.  

   Yllä olevien kriteerien lisäksi jokaisella on omat kriteerinsä asunnon suhteen. Toinen haluaa huomioida lemmikkiensä tarpeet ja toinen kaipaa autopaikkaa, verstas- tai varastotilaa; yhdelle tärkeää huomioida tietyn harrastuksensa tuomat lisänsä. Tärkeintä on miettiä omia tarpeitaan monelta kannata ostopäätöstä tehtäessä parhaan asuntoratkaisun löytymiseksi. Näin ollen asunnosta on iloa pitkälle tulevaisuuteen.

   Omasta työstäni asuntojen parissa löydät kirjoituksen "Helmenkalastajana Espanjassa" täältä. Tulevissa postauksissa asunnon ostosta ja prosessista lisää: hinnat, käsiraha ja muut tekijät.

    

   Tervetuloa mukaan seikkailuun eteläisellä Costa Blancalla. Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi myös erittäin suosittuun facebook-ryhmään "Operaatio Varpaat mereen".  Muista laittaa linkit muistiin, niin löydät jatkossa hyvää infoa Espanjasta. Toki saa jakaa infoa myös kavereille :) 


   Saludos del Sol 

   Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

   1Suosittele

   Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

   NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

   Käyttäjän ILgron11 kuva
   Irja Laamanen

   Serkkuni hankki aikanaan srilankalaisen ystävän turvin merenrantapaikan Sri Lankasta. Lentoemo kun oli. Kävivät miehensä kanssa aika ajoin, mutta sekin ilon on loppunut iän ja sairauksien myötä.

   Yksi ystäväni hankki kerrostaloasunnon Thaimaasta. Senkin käyttö on jäänyt vähäiseksi. Innolla hankitaan ja hetken käytetään. Joku toki jää Espanjaan asumaan. Tuttavilla on siellä vapaa-ajan asunto rivitalossa. Kun on edulliset lennot sinne vielä tekee matkoja.

   Osto vaatii sitoutumista. Osto-ohjeet on tietysti hyvä olla ja sellaisethan tuossa tarjoat. Moni tarvitsee myös kielellistä apua selvitäkseen Espanjassa. Ei kaikkialla puhuta englantia. Lääkäriinkin mennessä voi olla tulkki tarpeen niin kuin tuntuisi täälläkin joskus olevan ;D

   Käyttäjän karirosenlof kuva
   Kari Rosenlöf

   Kiitos kommentista Irja.

   Ideana tässä tosiaan tarjota vinkkejä, mikäli on ostoaikeissa, osti asunnon sitten mistä hyvänsä, että osaa tehdä mahdollisimman järkevän valinnan toimissaan. Monesti on toki viisaampi pysyä vuokra-asunnoissa ulkomailla, mikäli käyttö vähäisempää.

   Tällä hetkellä täällä meillä monella arvonnousun ajatukset ja siksi mielivät sijoittaa omaan asuntoon. Varsinkin he, joilla väljää rahaa hakevat turvasatamaa sijoituksilleen. Päivittäisessä arkielämässä näkee hyvin paljon ulkomaalaisia sijoittajia liikenteessä. Niitä täällä toistasataa kansallisuutta.

   Mitä kieleen tulee Espanjassa, niin täällä on kaksi aluetta, jossa saa suomeksi miltei kaiken ja ne ovat Torrevieja sekä Fuengirola. Näissä paikoissa eniten suomalaisia Espanjassa. Torreviejassa huomattavasti vähemmän, mutta valtaosan palveluista saa myös täällä tarvittaessa suomeksi.

   Käyttäjän usjussi kuva
   Heikki Karjalainen

   Eräs naapuri osti Costa Blancan alueelta rinteestä ison asunnon, kun rahaa oli. Hänellä oli jopa talonmies, jonka tehtävä oli hoitaa asuntoa. Vähäisen käytön vuoksi se homehtui kokonaan ja meni täysremonttiin.

   Käyttäjän ILgron11 kuva
   Irja Laamanen

   Tuttavien Alicanten talo oli ensimmäisen talven kylmä kuin kellari. Laittoivat sitten ilmalämpöpumpun, joka helpotti, mutta lämmityssähkö on ESpanjassa kallista, vaikka ruoka on halpaa.

   Käyttäjän karirosenlof kuva
   Kari Rosenlöf

   Kiitos kommentista Irja.

   Talvet ne on ihan saman lailla Espanjassakin. Toki vain hyvin lyhyen ajan. Niinhän sitä lämmitetään Suomessakin ja ainahan se jotain tottakai maksaa. On tosin eri juttu alkaako lämmittämisen +10 asteesta vaiko -30 asteesta.

   Mitä kalleuteen tulee, niin viimeinen sähkölasku meillä omakotitalossa 43 euroa, kun lämmitys on kaasulla.

   Käyttäjän karirosenlof kuva
   Kari Rosenlöf

   Kiitos kommentista Heikki.

   Talot ovat täällä täysin umpi kiveä, joten homeen takia tuskin mennyt täyteen remonttiin. Mikäli vähänkään viitsii huolehtia asunnostaan ja järjestää tuuletuksen, ei tällaista ongelmaa synny.

   Muutoinkaan ei asuntoa kannata seisottaa tyhjillään, vaan korjata vuokraamalla asuntoa mukavat tuotot kuten suomessakin. Aika harva se jättää kotimaassaankaan talojaan tyhjiksi.

   Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa