karirosenlof

Miljonäärin elämää Espanjassa ilman miljoonia

  • Miljonäärin elämää Espanjassa ilman miljoonia

Eilen illalla iltalenkilläni kuunnellessa meren aaltojen loisketta ja palmun lehtien kohinaa en voinut olla ajattelematta, että elät täällä todellakin kuin miljonääri, mutta et todellakaan tarvitse niitä miljoonia. Elämisen puitteet ovat enemmän kuin uskomattomat ja hintataso on todella suomalaisen mittapuun mukaan edullinen. Tällaiseen tavalliseen elämään riittää aivan tavallinen tulotaso täällä. Aiheesta olenkin kirjoitellut muutaman postauksen täällä ja täällä.

 

Aamulla sinut herättää miltei jokaisena aamuna aurinko, koska alueella paistaa aurinko keskimäärin 300 päivää vuodessa. Parvekkeelta näet Välimeren, sinulla on upea uima-allas ja merenrantaan noin kilometri. Puhumattakaan siitä, että paikka on yksi maailman terveellisimpiä alueita elää ilmastonsa puolesta. Alueella on mitä upeimmat ja puhtaimmat uimarannat. Lisäksi alue on varmasti turvallinen. Tämän kaiken saat uskomattoman edullisesti kun vertaat Suomen hintoihin.

 

Otin ihan esimerkin vuoksi pienen asuntovertailun. Linkin takana yksi asunto Jyväskylästä.http://www.vuokraovi.com/vuokra-asunto/jyvaskyla/keskusta/kerrostalo/555648?entryPoint=fromSearch&rentalIndex=5&searchIdentifier=807426771 Asunnon hinta 800 euroa ja siihen kulut päälle. Täällä asut huomattavasti edullisemmin ja laadukkaammin. Tässä linkki yhteen asuntoon täällä meilläpäin, jossa hintalappu kuukaudelle kalustettuna 400 euroa.https://www.idealista.com/inmueble/34113858/  Ero on aika huomattava.

 

Jokainen päivä voit hakea tuoretta kalaa, hedelmiä, vihanneksia ja ennen kaikkea mikä mukavinta, niin aina vastapaistettua lämmintä, rapeaa patonkia kaupasta. Vakuutukset, autot, ruoka, vaatteet, kaasu, polttoaine ja kaikki muut arkiseen elämään liittyvät kulut on huomattavasti alhaisempia kuin mitä olet Suomessa tottunut maksamaan. 

 

Täällä voit palkata kotiin apua tai esimerkiksi oman espanjan kielen opettajan todella edullisesti. Taksikyyditkään eivät juuri päätä huimaa. Ihan esimerkkinä, että kun toin kaupungista kaasugrillin taksilla kotiin niin mittari otti vajaan kympin. Linja-auton kertalippu maksaa 1,35 euroa; tosin Torreviejan kaupunkilaisille linja-autokyyti on täysin ilmainen.
 

Mikäli taasen mielit suurkaupunkien sykkeeseen ja katselemaan kauniita historiallisia paikkoja niin näitä on useampi vaihtoehto alle tunnin ajomatkan päässä, esimerkkinä Murcia ja Alicante. Puhumattakaan upeista vuorista, jotka myös aivan tässä vierellä. On tämä vaan uskomatonta, että voit kaiken lisäksi pyöräillä mitä uskomattomimpia reittejä jokainen päivä lämpöisessä. Alue on todellakin liikuntaa rakastavan ulkoilmaihmisen paratiisi. Kannattaa ehdottomasti käydä edes turistina piipahtamassa. Et varmasti pety.

 

Hiljan tapasin satamassa yhden mukavan suomalaisen eläkeläisrouvan, joka kertoi elävänsä vajaan tuhannen euron eläkkeellään todella täysipainoista, rikasta ja hyvää elämää todellakin ilman niitä rikkauksia. Tämä varmasti selittää suurelta osaltaan sen, miksi esimerkiksi eläkeläiset ympäri maailmaa muuttavat juuri tänne.

 

Lisää kirjoituksia elämisestä Espanjassa löydät Operaatio Varpaat mereen blogistani, jossa jo toistasataa kirjoitusta aiheesta. http://operaatiovarpaatmereen.blogspot.com.es/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mikäpäs siinä. On kuitenkin myös epäkohtia:

En rohkene juoda vesijohtovettä. En saa mistään ruisleipää. Ikävöin perheenjäseniä Suomessa. Telkkariohjelmat on tylsiä ja vaikeatajuisia. Netti toimii satunnaisesti ja hitaasti. Kun sää viilenee, ja senhän se joskus tekee, tuntuu että paikka on kurjempi kuin Suomi tavallisena talvena. Suomen kielen käyttö on vähäistä tai puuttuu kokonaan, joten en pääse ilmaisemaan itseäni luontevasti.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Tuomo. Vesijohtovesi on juomakelpoista kuten Suomessa. Ruisleipää saa ostettua ja voi myös itse halutessaan leipoa, kuten me eilen. TV ohjelmia saat kanavia juuri niin paljon kuin haluat. Myös suomalaiset kanavat. Perheeseen voi pitää yhteyttä vaikka päivittäin nykyteknologialla videopuheluin ilmaiseksi. Netti toimii erinomaisesti ei pätki ja on nopea. Tavallisena talvipäivänä yli 20 astetta lämmintä. Tosin öisin viilenee kun aurinko laskee. Asuntoja voit lämmittää kuten kaikkialla maailmassa. Jos hakeudut suomiyhteisöön voit puhua sydämesi kyllyydestä suomea.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Klikkasin tuota profiilisi yhteydessä laitettua linkkiä ja huomatessani millä alalla toimit, ylistyksesi asuinympäristöstä näyttäytyi välittömästi hiukan eri tarkoitusperässä. ;)

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Juha.

Tuo sama linkki on ollut siellä jo kaiketi vuoden. Olen kirjoittanut tästä alueesta jossa asun jo yli 125 eri blogikirjoitusta joissa kohta 100,000 sivulatausta. http://operaatiovarpaatmereen.blogspot.com.es/ Lisäksi luonut Faebookryhmän, jossa yli 1500 keskustelijaa aiheen tiimoilta. Löydät ryhmän https://www.facebook.com/groups/1516741378629709/ Meinaatko, että olen tämän kaiken vaivan nähnyt, että profiilissani on ihan normaali bloggaajan esittely linkkeineen :)?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tonnin eläkkeestäkin alkaa mennä osa veroina Suomeen. Elämä muuttuu. Vuosi on usein ihanaa uudessa ympäristössä, missä tahansa paratiisissa ja niitäkin maailmalla riittää. Kun kuherruskuukausi on ohi, niin Espanjan unelmapaikatkin alkavat näyttää tutuille, harmaillekin, aurinko tuntua liian kuumalle aika ajoin. On ihana käydä ja palata kotiin, mutta jos on kaikesta luopunut täällä, ei tänne ole oikein paluuta.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Irja.

Minulla aika laaja tuttavapiiri täällä ja moni asunut pitkästi yli kymmenen vuotta osa pidempään. On brittejä, saksalaisia, venäläisiä jne. Tämä on Euroopan kansainvälisin kaupunki. Meillä lasten koulussa noin 40 eri kansallisuutta. Ei tämäkään mikään paratiisi todellakaan ole, vaan ihan normaalia arkea eletään täälläkin. Mikään muu ei muutu, kuin hintataso sekä ilmasto. Toki tietenkin kieli ja kulttuuri. Palata voit varmasti halutessasi aina.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jos olet myynyt täällä omistamasi, etä Espanjasta saaduilla rahoilla ja pienellä eläkkeelläsi enää voi palata. Kivaa, mutta ikävää kuitenkin. Juuri tuota monikultturisuutta minullekin on hehkutettu ja yritetty houkutella juuri samoin keinoin kuin sinä blogissasi teet. Ei kiitos. On kivempi olla sitoutunut tänne ja matkustella vaikka välillä sinne Espanjaankin kuin uskotella jotakin mikä on kuin haihtuva pilvi.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ IL/5 Kokemuspohjaa
Kun minulle lopultakin selvisi, etten pärjää talouselämän kovassa vauhdissa, niin hakeuduin valtion hommiin. Poistin hatusta hikinauhana tarpeettomana, samoin kävi tulotarkastuksessa hikirauhasille, jotka lääkäri poisti samasta syystä. Sitten opettelin olemaan 7 tuntia liikuttamatta eväänikään, noin 25 vuotta treenasin ja nyt eläkkeellä siitä on suunnaton apu. Pari viikkoa löhösin Teneriffan rannassa tutun palmun alla päivät pitkät odottaen, että tulisi viilentävä pilvi auringon eteen – ei tullut. Toiset tuskailivat, mutta meikäläisen harjoituspohjalla kaikki meni mallikkaasti ja lumetkin olivat täältä sulaneet juuri sopivasti paluupäivään mennessä.

Kotona siunasin itseni, että valtio maksaa sen verran kuukausittain hautausavun ennakkoa, että pystyn edes 10 kuukautta vuodessa asumaan Suomessa ja ettei käy kuten muutamalle tuttavalleni, jotka kärvistelevät pitkin aurinkorannikkoa vetoisissa ja kylmissä ’luxus-asunnoissaan’ ja haaveilevat muutosta Suomeen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kaksi viikkoa palmun juurella" on ilmeisesti kärjistys, koska en usko sinun viettäneen totaalista passiivilomaa (aktiiviloman vastakohta). Teneriffalta löytyy aikamoinen valikoima tekemistä ja kokemista; paljon enemmän kuin karulta ja suhteellisen vähäväkiseltä Fuerteventuralta. Vietin siellä kaksi viikkoa - hmm - enimmäkseen palmun alla.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #15

→ 15/TK: '.. kärjistys'"

Kyllä pari tuttavapariskuntaa kävi kyseisellä palmulla ’yllätysvierailulla’, kun arvasivat löytävänsä meidät sieltä. Illat on tietysti oma lukunsa. Pari tanssipaikkaa tuli yleensä illassa tarkistettua. Monet orkesterit ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella. Erääseen paikkaan kun ensimmäisenä iltana astuimme sisään, seuraava kappale olikin Filibertin Caminito. Tämä argentiinalainen tango on suosikkimme ja siksi aikoinani käytin nimimerkkiä Kaminiitto.

Käyttäjän EeroSuominen1 kuva
Eero Suominen

Vietin viikon loman ystäväni luona Aurinkorannikolla. Tässä vaikutelmani:
Mahdollisuudet pelata golfia ovat erinomaiset ja maisemat ovat kauniita. Monelle seniorisuomalaiselle nämä tekijät painavat niin paljon, että muutto etelään on luonnollinen ja helppo ratkaisu.
Haittapuolina tällaisessa elämänmuodossa näen seuraavat seikat:
- Viikkorytmin häviäminen
- Irrallisuuden tunne
- Älyllinen regressio
Ainoa asia, mistä tunnistin sunnuntaipäivän oli kauppojen kiinniolo. Muuten elämä jatkui samanlaisena arkisine askareineen ja golf-peleineen. Taloudellisesti riippumaton elämä vieraassa yhteiskunnassa antaa tietynlaisen irrallisuuden tunteen. Yhteys reaalimaailmaan syntyy TV-uutisten kautta ja jää etäiseksi.
Läheisempi yhteys ympäröivään reaalimaailmaan syntyy isännöitsijätoimiston, puutarhurin, baarimikon, parturin, erilaisten huoltomiesten yms. kautta. Kaikkia näitä suhteita leimaa palvelija-palveltava-asetelma. Täkäläisessä kulttuurissa rahalla ei aina saa palveluja ajallaan, mutta sympatiaa kylläkin. On helppo ja miellyttävää kuvitella, että ihmisten mielenkiinto kohdistuu minun persoonaani, vaikka todellisuudessa heitä kiinnostavat minun euroni.
Mikäli seniorin päivärytmiä alkaa määrittää myöhäisen aamuherätyksen ohella kyläkapakan iltapäivän Happy Hour, vaatii tilanteen hallinta hyvää itsekuria.
Eniten minua askarruttaa älyllinen regressio, elämänpiirin kaventuminen pienten arkisten asioiden pariin.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Eero. Viikko on aika lyhyt aika ja vielä Aurinkorannikolla, joka suomalaisten pääkaupunki. Saat varmasti hitusen toisenlaisen kuvan Espanjasta kun käyt katselemassa muuallakin kun golf kentältä Espanjan maata.

Täällä eletään juuri samanlaista arkea kun missä tahansa maassa. Aamulla noustaan varhain ja tehdään myöhään töitä. Elämänpiiri ei kapane vaan se laajenee reilusti.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Katsoessani tarkemmin tuota rantamaisemallaan houkuttelevaa valokuvaa toteaisin, että aika karseen tuntuinen betoniranta muutaman metrin hiekkakaistaleella. Vieno kysymykseni itselleni kuuluukin, kuinka monta tuntia jaksaisit Jaakko viettää eläkeajastasi tuossa paikassa. Puolisivistynyt arvaukseni on, että alle kolme tuntia ja sitten soittaisin Norwegianiin kysyäkseni halpalentoja Suomeen.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tämä lienee asia mistä ei kannata kiistellä, yksi tykkää äidistä toinen tyttärestä.
Kymmenkunta vuotta nyt pari kuukautta vuodessa Espanjassa asuneena on helppo yhtyä avaajan ajatuksiin. Enemmän tulisi siellä kylmiä, pimeitä ja iljanteisia aikoja majailtua jos ei olisi lähellä näitä lapsia puhumattakaan ratkiriemukkaista lapsenlapsista.
Syrjäkyläläinen kun olen, puolierakkona sukua lukuunottamatta eukkoni kanssa kyhjötän TVn ja kirjojen parissa virikkeiden, naapurien ja kulttuurimahdollisuuksien puutteessa niin mainittakoon että suosimassani Fuengirolassa herään ikäänkuin henkiin. Aurinkoko lie joka sulattaa mutta heittäydyn kerrassaan sosiaaliseksi ja seuralliseksi ja mahdollisuuksista ei todella ole siellä puutetta ja vielä suomenkielellä. Ja saaahan siellä yksinkin olla, omalla kohdallani tapahtuu patikoimalla kameraa kaulassa roikottaen läheisillä kukkuloilla ja vuorilla vain tuulen suhina seurana.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Matti. Nämä tosiaan makuasioita. Suomesta ulkomaille muuttaneita eri maihin on aika liuta. Ulkolumahdollisuudet ympäri vuoden oli yksi syy miksi valitsin itse juuri Espanjan. Varsinkin kun harrastan maastopyöräilyä, niin on upea ajella ympäri vuoden, maisemat ei lopu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kovin on pinnallista elämää. Viikon loma tuollaisessa paikassa riittää ainakin minulle hyvin. Kotoinen räntäsadekaan ei haittaa, kun ympärillä ovat tutut paikat ja ihmiset sekä oma kulttuuri ja kieli.

Ulkomailla olet aina ulkopuolinen, vaikka perhe olisikin mukanasi. Sukulaiset ja vanhat ystävät ovat kuitenkin Suomessa, ja sinne kaipaat vaikka kuinka paahtaisit itseäsi auringon ja halvan punaviinin lämmössä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onnistunut yhteenveto, Pekka! Vaihtelu toki virkistää ja matkailu avartaa, etkä sitä kommentissasi kiistänytkään.

Vietin lokakuussa kaksiviikkoisen Fuerteventuran saarella, ja olen tyytyväinen sieltä talven varalle saamaani aurinkoannokseen.

En voi sanoa pitkästyneeni, mutta kun toisella viikolla tiesin paluumatkan lähestyvän, virisi myös koti-ikävä. Blogitekstissä ei arvatenkaan mainittu sanallakaan yksinäisyyden tunnetta ja siitä mahdollisesti aiheutuvia haittoja, joita aurinkorannikon suomalaisyhteisössäkin esiintyy.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset! Kyllä viikko-pari etelässä riittää suomalaiselle hyvin. Blogisti on vähän jäävi kehumaan sielä asumista muille, koska asuu siellä pysyvästi ja on vieläpä töissä. Silloin on tietysti pakko sopeutua ja nähdä siinä vain hyviä puolia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

Jääviys korostuu ennen kaikkea siinä, että hänen intressinsä on houkutella suomalaisia ostamaan sieltä asuntoja. (Viittaus aiempaan kommenttiini ylempänä).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #18

Aha, hän on siis kiinteistöalalla. Todellakin, silloin kyseessä on piilomainos. Kirjoittajan ohjeissa sanotaan: Älä mainosta.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #20

Kiitos kommentistasi Pekka. Pitäisikö tässä vaihtaa alaa? Omassa profiilissa ei saa mainita edes yrityksen nimeä missä työskentelee?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #23

#23
Tätä on parasta kysyä blogipalstan toimitukselta.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #29

Ei muuta kuin yhteyttä ylläpitoo ;)

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #18

Kiitos jälleen rakentavasta kommentistasi Juha. Mitä noihin kiinteistöihin tulee, niin huomasit varmasti, että sivumme on eestiksi, espanjaksi, englanniksi ja myös suomeksi. Mitäpä Juha veikkaat, että kumpiako asiakkaita täällä Espanjassa on enemmän? Suomalaisiako vaikko muuta kieltä puhuvia?

Alue jossa asun ja toimin on Euroopan kansainvälisin kaupunki, jossa elää yli sata eri kansallisuutta. Niistä alle tuhat on suomalaisia. Espanjalaisille alue taasen hyvin suosittu lomakohde. Meillä on ihan natiivi espanjalainen kaveri myyjänä. Tarkastaisit edes joskus asioiden taustoja, ennen kuin avaudut näillä kommenteillasi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Eikös sitä uusia asiakkaita markkinoinnilla juuri kalastellakin? Tässä tapauksessa siis suomalaisia.

En suinkaan ole närkästynyt asiasta, vaan toivotan onnea ja menestystä bisneksellesi! Oli vain suuri kiusaus huomauttaa asiasta tällaisen objektiiviseksi esitetyn kehumisblogin yhteydessä. ;)

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #28

Markkinointiin on ihan muut kanavat. Kuten sanoin, olen Espanjassa asumisesta kirjoittanut jo yli 120 kirjoitusta. Edelleen niitä löydät https://operaatiovarpaatmereen.blogspot.com.es/ yksi viimeisimpiä "markkinointi" mielessä kirjoitettuja postauksia, oli lastenlauluista Espanjassa.

Lisäksi olen kirjoittanut, kodittomista, roskaamisesta, kouluista, varkaista, köyhistä jne.. ei kovin markkinointimateriaalilta kuulosta. Idea oli heitellä myös tänne vapaavuoroon aiheesta postauksia, mutta taidan jättää väliin. En taida jaksaa joka postauksen jälkeen vääntää milloin mistäkin aiheesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Postaile vaan, mitäs sinun yksittäisistä kommentoijista tarvitsee välittää.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Moni koettaakin houkutella mukaan myös ystävät ja sukulaiset, mutta eihän se kaikilta onnistu. Kaveri laittoi Alicantesta viestin ja kaipasi seuraani. Vähän on meillä eroa matkassa. No kohtamme kyllä vielä.

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä aihe ja kokemuksella kirjoitit. Toivon mukaan pääministeri Sipilä lukisi mitä kerroit työllistämisestä. Hän lupasi ennen eduskuntavaaleja, että Suomessa olisi normien purkua, mutta ei sitä näy vielä missään. Monilla on jo toinen jalka ulkomailla ja harkitsee muuttavansa pois Suomesta. Tämä johtuu muun muuassa Suomessa valitsevasta kielteisestä ja jopa ahdistavasta ilmapiiristä ja itsekeskeisestä ajattelusta. Muualla jos menee huonosti, apua löytyy muilta ihmisiltä. Suomessa avun tarvitsijoita torjutaan, jos he eivät ole "oikeassa paikassa" syntyneitä. Hallituspuolueet tekevät sen.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Ana. Minulla myös liuta tuttavia, jotka meinaavat muuttaa, mikäli vain löytävät töitä ulkomailta. Niitä oli jo useampi yliopistolla opiskelijakavereissani. Moni näkee tilanten Suomessa nyt kovin heikkona.

Kävin viimekesänä piipahtamassa Suomessa ja ilmapiiri oli todellakin ihmeen kireä. Tämän suorastaan aisti. Asiaa vahvisti keskustelut tuttavieni kanssa. Aivan kuin kansa olisi jakautumassa kahtia. Uutiset ovat olleet myös hyvin synkkiä sieltä suunnalta.

Tuo mitä avusta sanot on enemmän kuin totta. Täällä huolehditaan lähemmäisistä mielestäni paremmin.

Käyttäjän PetriMoilanen kuva
Petri Moilanen

Asioilla on aina monta puolta. Kirjoittaja toi ehkä liian kärkkäästi vain positiivisia asioita jonka vuoksi vastaajat provosoituivat. Ehkä.

Mutta itseäni ihmetytti joidenkin kirjoittajien ihana yleistys.. kuten kommentti "Kyllä viikko-pari etelässä riittää suomalaiselle hyvin.." Ehkä tälle vastaajalle riittää mutta monelle ei riitä, ei todellakaan. Joku jää noissa maisemissa kaipaamaan kotimaista loskaa ja räntäsadetta. Monet eivät todellakaan jää.

Yhtenä suurena miinuksena on alkoholin hinta Espanjassa. Se kun on turhan monelle Suomalaiselle aivan liian halpaa. Kun edullisimmat (ja vielä ihan juotavat) tölkkiviinit maksavat saman mitä maitolitra S-marketissa on houkutus suuri. Valitettavasti halvasta hintatasosta tulee kirous. Joillekkin. Se että juomatavat ovat kuin jukolan veljeksillä savupirtissä ei ole Espanjan vika. Kyllä siitä saa kärsiä ja syyttää ihan omaa pääkoppaaa. Kiusauksiin ei ole pakko sortua ja alkoholia voi nauttia ihan järkevästi oli hinta mikä tahansa.

Itse tulee usein katseltua omassa asuinympäristössä asuvia seniorikansalaisia. Ikää on yli seitsemänkympin ja kynsin ja hampain pidetään kiinni siitä tiilitalosta jonka tilaa ei tarvitse mihinkään ja jonka huoltamiseen menee kaikki energia ja rahavarat. Kun muutakin on tarjolla. Jos vain halua ja uskallusta riittäisi. Yhä useampi eläkeläinen tämän ymmärtääkin ja karistaa Suomen pölyt kannoiltaan. Varsinkin kun nykyeläkeläisten kielitaito alkaa olemaan jo kohtuullisella tasolla. Aiemmin kielitaidon puute esti tai ainakin rajoitti muuttamista huomattavasti.

Yksinäisyys. Aika erikoista kirjoittaa siitä kuinka yksinäistä elämä olisi Espanjassa. Tai sitten saa melko laput silmillä kulkea kun ei ole kuullut mitään vanhusten yksinäisyydestä ja sen tuomista ongelmista Suomessa. Asiasta kun on puhuttu ja kirjoitettu jo vuosikaudet.

En sano että Espanja mikään eedenin paratiisi olisi. Mutta varmasti monelle on ollut erinomainen ratkaisu muuttaa joko kokonaan tai talviasukkaaksi välimeren maisemiin.

Itselläkin sama ollut jo monta vuotta harkinnassa, työikäisellä muutto on paljon vaikeampi toteuttaa. Suomalaista talvea tai loskaa kun en jäisi kaipaamaan yhtään. Suomen kesä on kaunis. Parhaimmillaan. Talvi taas.. pitkä, synkkä ja pimeä. Vähän kuin Suomalaisten mielenlaatu. Valitettavan usein.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentistasi Petri.

Erittäin hyviä ja huomionarvoisia pointteja nostat esiin. Alkoholin vaaroista olenkin kirjoitellut yhden kirjoituksen, jonka löydät http://operaatiovarpaatmereen.blogspot.com.es/2015...

Ei Espanja sen ihmeellisempi paratiisi tosiaan ole ja joilekkin voi olla jopa sen vastakohta. Mikäli harrastaa vaikka urheilua ja muuten pitää muuten ryhdin päällä elämässä, ei täällä elo ole sen ihmeellisempää kuin suomessakaan. Tosin sillä erotuksella, että ilmasto eri ja tulee pienemmällä toimeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nimenomaan alkoholin hinta on plussa Espanjassa, kuten muissakin Välimeren maissa.

Ei tarvitse ruokaviinilasillisesta maksella "huumemonopolin" hintaa.

Muuan suomalainen eläkeläisturisti kertoi minulle Espanjassa lomaillessani, että hänen isoveljensä joutui psykiatriseen sairaalaan matkustaessaan Espanjassa ennen kuin siellä oli laajemmin tutustuttu turistien käyttäytymiseen joskus 50-luvulla. Hän oli ryypännyt suomalaisittain ja örvellellyt illalla, jolloin paikallisen majoitusliikkeen henkilöstö oli soittanut sairaalan ambulanssin paikalle.

Seuraavana aamuna hän selitti lääkärille ja hoitajille sairaalassa, että ei häntä mikään vaivaa, vaan hän oli vain liian humalassa. Lääkäri ei olisi millään päästänyt häntä pois, koska oli sitä mieltä, että sellainen humaltuminen ja humalassa käyttäytyminen on joka tapauksessa oire vakavasta mielenterveydellisestä ongelmasta.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Juha.

Toki kaikella on aina puolensa. Joilekkin halpa viini on kirous, kun se toiselle voi olla mukava asia, kun käyttö on kohtuudella. Kuten joskus olen tuttaville sanonut, niin täällä vedät lärvit helposti eurolla. Litra kartonkiviiniä on muistaakseni noin reilu 80 senttiä, joka tapauksessa alle euron.

Se mikävä on mukava, niin täällä ei juuri koskaan törmää niin kutsuttuhin humalaisiin örveltäjiin. Ehkä tämä paikallinen tapa on enempi sellaista tissuttelua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

Tuo paikallinen tapa sopii itselleni paljon luontevammin. Aivan siitä riippumatta maksaako se litran tölkki 80 senttiä vai 8 euroa. kuten halvimmat Suomen Alkossa. (Kiinassa maksoi vielä vajaat kymmenen vuotta sitten - en tiedä nykyistä tasoa - halvimmat riisiviinat (40% - 60% alkoholia) ruokakaupoissa noin kolme juania litra, eli silloisella valuuttakurssilla noin 30 senttiä. Ainakaan Carrefourissa ei Shanghaissa tyttärieni mukaan koskaan kysytty papereita keneltäkään.)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Espanjaan minäkin olin ajatellut muuttaa mutta selviänkö kesän kuumuudesta?
Reipas kävely on eläkeläiselle tarpeen.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Keijo.

Kesäajat ovat todellakin lämpöisiä täällä. Se selvityykö siitä, niin ainahan voi kokeilla. Hyvin usein täällä asuvat varsinkin vanhemmat palaavat Suomeen tai muihin maihin kesän ajaksi.

Liikunta on tosiaan meille kaikille tarpeen ja siitä alue on mukava, että keli on aina mukava ulkoilla ja reitit eivät lopu varmasti kesken.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Kalevi.

Toki on ja onhan tämä iso maa. Paras kaverini täällä onkin juuri tuolta pohjoisemmasta Espanjasta Baskimaasta kotoisin.

Käyttäjän PetriMoilanen kuva
Petri Moilanen

Keijo, oletko koskaan miettinyt asuinpaikaksi kanarian saaria ? Teneriffa on ehdoton oma suosikkini, Gran Canaria sekä pohjois-osalta (Las Palmas) että etelän osalta suomalaisille parhaiten tunnettuja.

Kanarialla miinuksena on pidemmät matkat (kalliimpaa/hankalampaa Suomessa piipahtaminen) ja monissa paikoissa hieman korkeampi hintataso asuntojen suhteen. Ehdottomana plussana on ilmasto, talvi lämpimämpi mitä manner-espanjassa, kesä taas viileämp. Lämpötila pyörii +20 - +30 välillä ympäri vuoden, eli Suomen kesän lämpötilat parhaimmillaan jatkuvasti.

Kanarialle ei kesällä ole suoria lentoyhteyksiä koska paikka on Suomalaisille nimenomaan talvikohde mutta joko mantereen kautta (Madrid/Barcelona), Lontoon kautta tai Oslon kautta lennot saatavissa ympäri vuoden kohtuulliseen hintaan. Keski-Euroopassa kanaria on nimenomaan ympärivuotinen lomakohde jossa kesälläkään lämpötila ei nouse liian lämpimäksi.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa