karirosenlof

Pääsiäinen Espanjassa - Semana Santa en España

  • Pääsiäiskulkueesta, jossa pitkiin hiippalakkeihin pukeutuneita osallistujia.
    Pääsiäiskulkueesta, jossa pitkiin hiippalakkeihin pukeutuneita osallistujia.
  • Torreviejan kirkon edestä. Kuvassa Kristus patsas, jota kannetaan pitkä matka kulkueessa.
    Torreviejan kirkon edestä. Kuvassa Kristus patsas, jota kannetaan pitkä matka kulkueessa.
  • Kuvassa yksi raskaita patsaslavetteja. Lavetin alla kantajia.
    Kuvassa yksi raskaita patsaslavetteja. Lavetin alla kantajia.

Pääsiäsen vietto poikkeaa huomattavasti täällä Espanjassa verattuna Suomeen. Pääsiäinen on Espanjassa yli viikon mittainen, laajuudeltaan vähintään jouluun verrattava suuri juhla, joka todella näkyy täällä kaikkialla. Katolilainen perinne näkyy myös kaikessa juhlan vietossa hyvin voimakkaana.

Espananjassa järjestetään erilaisia kulkueita koko viikon ajan. Eripuolilla Espanjaa kannetaan pyhäinkuvia kulkueissa kahdeksan päivän ajan. Kulkueet on luotu uskomattoman näyttäviksi ja ne on koristeltu mitä kauneimmilla tavoilla. Kulkueissa on mukana todella massiivisa pääsiäisaikaa kuvaavia patsaita laveteilla, joita kuljetetaan kulkueissa kantaen. Kantajia tällaisilla valtavilla lavetilla olevilla patsailla on kymmeniä, ellei joillain jopa sata. 


Pitkiin hiippalakkeihin ja kaapuihin pukeutuneet osallitujat saattelevat näitä massiivisia kulkueita. Näin vieraan kulttuurin edustajana voisi kuvailla näitä kulkueen hahmoja "Ku Klux Klaania" muistuttaviksi asuiksi. Tosin näillä asuilla ei ole mitään tekemistä keskenään, mutta muistuttavat ulkonäöllisesti vahvasti toisiaan. Näitä asuja näkyy kulkueissa hyvin eri värisiä valkoisista mustiin ja kaikkiin väreihin siltä väliltä. Lisänä kulkueissa mukana useampi soittokunta. 


Espanjalainen TV näyttää näitä suuria tapahtumia eri puolilta Espanjaa. Kulkueet vallankin suurkaupungeissa ovat todella massiivisia. Olin lukevinani, että Espanjan pääsiäistä tulee katselemaan ympäri maailmaa jopa yli 10 miljoonaa turistia. Tämä näkyy myös meillä täällä Torreviejassa. Kaupunki on enemmän kuin täynnä näiden kulkueiden aikana. 


Eilinen ilta menikin mukavasti katsellessa yhtä upeaa kulkuetta. Tunnelma oli hyvin harras. Kaupunki oli niin täynnä ihmisiä jo ennen juhlan alkua, että ei sekaan meinannut mahtua. Kadut suorastaan tulvivat ihmisiä, jotka olivat tulleet ihailemaan pääsiäiskulkuetta. Ihan vinkkinä, että jos suunittelet matkaa Espanjaan, niin yksi hyvä aika on tulla pääsiäisena, niin näet ja koet tämän uskomattoman juhlan näin espanjalaisittain paikan päällä.

 

Blogin kuvat katseltavissa blogissani " Operaatio Varpaat mereen" jossa noin sata kirjoitusta Espanjassa asumisesta.  Mikäli taas tykkäät keskustella Espanjassa asumisesta tai matkailusta, niin tervetuloa FB ryhmään https://www.facebook.com/groups/1516741378629709/ juttelemaan aiheesta ja aiheen takaa. 

 

Saludos de Sol

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Noista kannettavista patsaslaveteista sen verran, että painavat kuulemma jopa 2000 kiloa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tänä pääsiäisenä ei televisiossa esitetty pääsiäisaiheisia ohjelmia, ei edes dokumenttejä joita odotin innolla, pääsiäisviikko kyllä näkyi mm puoliseitsemän ja Ylen uutisten puheissa. Ajattelin myös että yle televisioisi myös helsingin kärsimysnäytelmän mutta sai vain tyytyä STV keskiyön lähetykseen Rooman Via Crisis kulkueesta joka sekin oli lopuilla. Kovimpa huonosti on pääsiäinen Suomessa näkynyt. Tietty on kuitenki jälleen äänessä ne jotka pahoittivat mielensä siitä että tuntemattomat lapset kävivät vipomassa heidät. Jos saisin itse päättää juhlisin pääsiäistä ennemmin siellä espanjassa jossa juhla näkyy ja erottuu arjesta.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Daniel.

Suomessa tuntuu olevan tilanne, että kaikkia perinteisiä juhlia pyritään häivyttämään joulusta juhannukseen ja siltä väliltä. Ilmeisesti siitä syystä, että se loukkaa jonkun tunteita tai uskoa? Täällä perinteitä vaalitaan ja niistä ei haluta luopua.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hyvä että vaalivat siellä perinteitä, Suomessa kun taitaa olla että se on raha joka puhuu ja päättää. Tunttuu että Suomessa juhlista, perinteistä ja kulttuurista on tullut "turha krumeluuri" kuten talojen hulppeista julkisivuista ja ne koetaan haittaavan talouttaja työntekoa, tehokkuuskun on aina kunniassa.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Daniel.

Tuo oikeastaan yksi niitä syitä monien joukossa miksi itse muutin ulkomaille. Täällä ehkä vapaampi hengittää. Talous- ja politiikka kirjoituksia ehdinkin kirjoittaa aika liudan tuosta Suomen tilanteesta. Niitä löytyy http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/ täytynnee jatkossa pitää edelleen kynä terävänä.

Käyttäjän amgs kuva

Hienoja kuvia ja teksti!
" Näin vieraan kulttuurin edustajana voisi kuvailla näitä kulkueen hahmoja "Ku Klux Klaania" muistuttaviksi asuiksi. Tosin näillä asuilla ei ole mitään tekemistä keskenään, mutta muistuttavat ulkonäöllisesti vahvasti toisiaan."
Espanjassa on erilaisia veljeskuntia (Hermandad tai Cofradía)ja jokaisella veljeskunnalla on asunsa. Hupu liittyy siihen, että ennen vanhaa uskonnollisista syistä tuomittuille leitetiin hupu päähän. Sitä en tiedä, ovatku Ku Klux Klaanin jäseneet keksineet asunsa tästä hienosta espanjalaisesta perinteesta.

Petteri Hiienkoski

Kuvaisivatko nämä huputetut hahmot näissä juhlakulkueissa siis marttyyrejä, jotka oli aikoinaan tuomittu kristillisen uskonsa tähden?

Käyttäjän amgs kuva

Etsin lisää tietoa aiheesta ja selityksissä ei puhuta ainoastaan kristittyistä tuomituista. Monille tulee inkvisitio mieleen. Toinen selitys hupuperinteelle on se, että se kartiomaisen muodon vuoksi, hupun kärki osoittaa taivaaseen, johon jokainen uskovainen haluaa mennä. Perinne ulottuu vuosisatojen taakse. Kulkueiden huppupäisiä kutsutaan "nasaretilaiseksi".

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #7

Kiitos hyvästä infosta Ana. Ne ovat todellakin nasaretilaisia. Yritänkin täällä opiskella mahdollisimman paljon myös espanjalaista kulttuuria. Yksi tuttava sanoi että, tämä korkea hiippa kuvaa jollain tapaa myös lähempänä taivasta oloa tms..

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos myös kannustavasta kommentistasi. Olen rustannut noita Espanjassa asumisesta kertovia tekstejä jo kohta sata. Käy ihmeessä vilkaisemassa http://operaatiovarpaatmereen.blogspot.com.es/

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos linkistä! Kävin lukemassa ja pidin erityisesti isänpäivän kirjoituksesta. Tekstissä saa kosketuksen espanjalaiseen arkeen. Lapset oppivat kaikenlaista paljon ilman pahempia pulmia, toisin kuin me aikuiset. Kaikkea hyvää teille!

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa